Ouderlijk huis kopen voor overlijden

Ontvang kosteloos een waardebepaling, hiervoor is géén bezichtiging vereist

Ontvang direct en kosteloos een waardebepaling
Voor alle huizen, ook met achterstallig onderhoud
Voor een snelle discrete verkoop
Direct geld op uw rekening

TROTS OP ONZE BEOORDELING: 9.6

Ouders kunnen ervoor kiezen om hun woning in het testament op te nemen, waardoor kinderen het na hun overlijden erven. Veel ouders vinden het echter prettig om al eerder een gedeelte van hun vermogen over te dragen. Er zijn verschillende constructies om het huis over te dragen aan een kind. Maar hoe werkt het ouderlijk huis kopen voor overlijden nu precies? Huis-erven.nl vindt het belangrijk om u zo goed mogelijk te informeren over de verschillende opties en de financiële gevolgen.

Het ouderlijk huis kopen voor overlijden, welke opties zijn er?

Het ouderlijk huis kopen voor overlijden is mogelijk met diverse constructies. Zo kan een kind het huis kopen en hier ook direct gaan wonen. In de meeste gevallen kiezen de ouders er echter voor om er te blijven wonen. Dit kan op verschillende manieren. Als ouder kunt u het huis huren van uw kind, waardoor u er kunt blijven wonen. Een andere optie is een constructie die we ‘vruchtgebruik’ noemen. Hierbij wordt uw kind juridisch eigenaar van het pand, maar behoudt u het recht om er te wonen.

Al deze opties hebben hun eigen voor- en nadelen. Welke optie u kiest, kan grote financiële gevolgen hebben voor zowel ouder als kind. Het is daarom belangrijk om alle opties goed te overwegen om de meest gunstige keuze te maken.

Het ouderlijk huis kopen voor overlijden en terugverhuren

Het ouderlijk huis kopen voor overlijden en terugverhuren kan interessant zijn. Het voordeel hiervan is dat het kind een lening kan afsluiten bij de ouder, en de rente betaalt kan worden met de huurprijs die de ouder betaalt. Op deze manier wordt de woning eigendom van het kind, zonder dat er veel geld aan erfbelasting betaald wordt. Het kind betaalt uiteraard wel 10,4% (per 2024) aan overdrachtsbelasting.

Houd er rekening mee dat het huis tegen minimaal 6% van de WOZ-waarde verhuurd moet worden. Anders ziet de Belastingdienst deze constructie alsnog als een schenking aan het kind, waardoor deze minder voordelig uit zal zijn.

Het ouderlijk huis kopen met vruchtgebruik

Het ouderlijk huis kopen voor overlijden en de ouders vruchtgebruik verlenen kan ook interessant zijn. De woning wordt in dit geval juridisch eigendom van het kind, maar de ouders mogen de woning blijven gebruiken. Vroeger hoefden de kinderen in dit geval geen erfbelasting te betalen over de waardestijging gedurende het vruchtgebruik. Inmiddels moet het kind wél erfbelasting betalen indien de ouders overlijden gedurende het vruchtgebruik. Dankzij die verandering in regelgeving moeten de ouders dus nog voor overlijden het huis verlaten. Dit maakt deze optie voor velen minder interessant. 

Vruchtgebruik brengt wel als voordeel met zich mee dat de waarde van de woning daalt. Uw kind betaalt in dit geval nog steeds hetzelfde percentage aan overdrachtsbelasting, maar het bedrag zal lager zijn vanwege het vruchtgebruik.

Kan een kind het ouderlijk huis kopen voor overlijden en er gaan wonen?

Een kind kan het ouderlijk huis kopen voor overlijden om er te wonen. Dit kan bijvoorbeeld een optie zijn als de ouders zelf kleiner willen wonen. Het voordeel hiervan is dat het kind in de meeste gevallen een verlaagd tarief van 2% aan overdrachtsbelasting betaalt. In sommige gevallen kan het kind ook in aanmerking komen voor startersvrijstelling, waardoor het kind helemaal geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen.

Tegen welk bedrag moet het ouderlijk huis verkocht worden?

Ouders die hun woning aan hun kinderen willen verkopen kiezen er vaak voor om dit tegen de marktwaarde te doen. Indien het huis verkocht wordt voor minder dan de marktwaarde, moet het kind namelijk alsnog schenkbelasting betalen over het verschil. Voorheen was het mogelijk om een gedeelte gratis te schenken voor de aankoop van een woning. Deze zogenaamde jubelton bestaat sinds 2024 echter niet meer.

Het ouderlijk huis schenken of kopen voor overlijden?

Uiteraard is het ook mogelijk om het ouderlijk huis (gedeeltelijk) te schenken. In dit geval betaalt het kind echter ook schenkbelasting. Dit gaat om een behoorlijk bedrag, dat lang niet iedereen kan bekostigen. Daardoor moet in veel gevallen alsnog geleend worden van de ouders.

Wat is in uw situatie de meest interessante optie?

Een huis erven van ouders of het ouderlijk huis kopen voor overlijden kan behoorlijk complex zijn. Het liefst kiest u voor een optie die zo gunstig mogelijk is voor zowel ouder als kind. Welke optie het meest voordelig is, is echter sterk afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen. Krijgt u graag deskundig advies? Neem dan contact op met Huis-erven.nl.

Veelgestelde vragen



Hoe hoog is de overdrachtsbelasting?

De overdrachtsbelasting verschilt afhankelijk van de situatie. Meestal bedraagt de overdrachtsbelasting 10,4%. Indien het kind de woning koopt en er zelf gaat wonen, is een startersvrijstelling of verlaagd tarief van 2% mogelijk.



Wat is een jubelton?

Het jubelton was een bedrag dat ouders belastingvrij aan hun kinderen mochten schenken voor de aankoop van een woning. Sinds 2024 is dit niet langer mogelijk.



Hoe bepaalt u de verkoopwaarde?

Als ouder kunt u de verkoopwaarde zelf bepalen, maar dit heeft wel impact op de financiële situatie van u en uw kind. Zo kan een te lage verkoopwaarde ervoor zorgen dat uw kind schenkbelasting betaalt. Een professionele taxatie is aan te bevelen.

Inhoudsopgave

Ontvang gratis een vrijblijvende waardebepaling

Waarom kiezen voor Huis-erven.nl?

Liever direct contact?

Huis erven

Ontvang een gratis en vrijblijvend bod

Laat onze taxateur gratis de waarde van uw woning bepalen en een vrijblijvend bod uitbrengen. Een bezichtiging is niet nodig.