Huis erven

Huis erven? Dat kan veel voor u betekenen. Niet alleen emotioneel, maar ook wat betreft de administratieve en financiële afhandeling. Verkopen kan een gunstige optie zijn. Wij kopen direct uw geërfde huis zodat u verder kunt.

Ontvang kosteloos een waardebepaling, hiervoor is géén bezichtiging vereist

Ontvang direct en kosteloos een waardebepaling
Voor alle huizen, ook met achterstallig onderhoud
Voor een snelle discrete verkoop
Direct geld op uw rekening
TROTS OP ONZE BEOORDELING: 9.6

Huis erven

Bij het verlies van een naasten komt er veel op u af. Naast het omgaan met verdriet, zijn er veel praktische zaken om over na te denken, zoals het regelen van financiële zaken, abonnementen en verzekeringen. En dan is er vaak ook nog een huis. Waar moet u aan denken als u eraan denkt om het te verkopen?

Huis erven en erfbelasting

Zodra u een huis erft, krijgt u te maken met erfbelasting. Deze belasting wordt berekend over de waarde van de woning en het percentage is afhankelijk van uw relatie tot de overledene en de totale waarde van de erfenis. De tarieven variëren en kunnen behoorlijk oplopen, waardoor de erfbelasting een flinke impact kan hebben op uw financiële situatie. Soms kan het verkopen van het geërfde huis de beste oplossing zijn om de erfbelasting te kunnen voldoen. De tarieven voor erfbelasting in Nederland kunnen oplopen tot 20% voor partners en kinderen, 30% voor kleinkinderen en overige erfgenamen, en zelfs 40% voor anderen. De erfbelasting moet binnen 8 maanden na overlijden worden betaald.

De waarde van het geërfde huis

Wilt u weten wat het geërfde huis precies waard is? Bij huis-erven.nl bieden we gratis waardebepalingen aan, zodat u een goed onderbouwde beslissing kunt nemen over wat te doen met de woning. Neem contact met ons op voor een waardebepaling en ontvang vrijblijvend advies over uw situatie. Op basis van enkele gegevens kunnen onze taxateurs op afstand al een hele concrete berekening maken voor de waarde van uw huis uit erfenis.

Het erven van een huis omvat verschillende stappen

 1. Begin met het openen van het testament bij een notaris. Dit document bevat cruciale informatie over de nalatenschap en de wensen van de overledene.
 1. Vervolgens is het essentieel om de verklaring van erfrecht te verkrijgen. Deze verklaring identificeert de rechtmatige erfgenamen en is van groot belang voor het verdere verloop van de erfenisafhandeling.
 2. Na het verkrijgen van de verklaring van erfrecht moet u beslissen of u de erfenis wilt aanvaarden, mogelijk onder voorrecht van boedelbeschrijving. Deze keuze heeft juridische implicaties en dient zorgvuldig te worden overwogen.
 3. Gedurende het hele proces is het van uiterst belang om open communicatie te onderhouden met de overige erfgenamen. Samenwerking en transparantie bevorderen een vlotte afhandeling van de nalatenschap en kunnen eventuele geschillen voorkomen.
Huis erven

Bij het erven van een huis, houd dan ook rekening met de volgende belangrijke aspecten:

Bij het erven van een huis is het cruciaal om niet alleen te denken aan de overdracht van eigendom, maar ook aan andere essentiële zaken die hierbij komen kijken. Enkele aandachtspunten zijn onder meer:

 1. Mogelijke schulden van de overledene: Het is van belang om na te gaan of de erflater eventuele financiële verplichtingen heeft achtergelaten die moeten worden afgehandeld voordat de erfenis kan worden verdeeld.
 2. Verzekeringen en beheer van de nalatenschap: Het is noodzakelijk om de verzekeringspolissen van het geërfde huis te controleren en het beheer van de nalatenschap te regelen om eventuele problemen te voorkomen.
 3. Specifieke aandachtspunten per fase: Vanaf het begin van het erfproces tot de uiteindelijke toewijzing van de erfenis zijn er diverse stappen en juridische procedures die aandacht vereisen. Het is raadzaam om elk van deze stappen zorgvuldig te doorlopen om een vlotte afhandeling van de erfenis te garanderen.

De voordelen van verkopen aan huis-erven.nl

Huis erven en het weer verkopen is een logische stap, en zeker in het geval van een erfenis kan dit proces zwaar aanvoelen. Huis-erven.nl is er om dit proces te verlichten. Wij kopen uw geërfde huis direct, ongeacht de staat van onderhoud. U hoeft zich geen zorgen te maken over achterstallig onderhoud, het ontruimen van de inboedel of makelaarskosten. En het belangrijkste: u beschikt snel over het geld.

Het verkopen van uw geërfde huis aan huis-erven.nl kent meerdere voordelen:

•  Geen makelaarskosten: dit bespaart u al snel duizenden euro’s.

• Wij kopen huizen in iedere staat van onderhoud: Of het nu gaat om een recent gerenoveerd huis of een woning die achterstallig onderhoud heeft, wij kopen het huis in elke staat.

• Inboedel laten staan: Wenst u spullen te laten staan? Zoals meubels, dozen of andere roerende goederen? Dat is geen probleem.

• Snelle afhandeling: Wanneer u akkoord gaat met het bod, zorgen wij voor een snelle afhandeling en uitbetaling.

Stappenplan

Ontvang gratis een waardebepaling

Op basis van de gegevens over de staat van onderhoud kan onze taxateur op afstand een concrete berekening maken.

Wij doen u een passend en vrijblijvend aanbod

Na de berekening doen wij u een passend aanbod. U bent nergens aan gebonden.

We komen langs voor een bezichtiging

Samen lopen we de woning door en u ontvangt dan een definitief aanbod. Geheel vrijblijvend.

Akkoord en tekenen koopovereenkomst

Gaat u akkoord met het aanbod? Dan tekenen we de koopovereenkomst.

Overdracht bij de notaris, u ontvangt uw geld

De notaris verzorgt de overdracht. Ook kunnen ze u nog helpen bij vragen omtrent het erfrecht.

Meer informatie?

Bent u benieuwd naar wat huis-erven.nl voor u kan betekenen? Wij zijn telefonisch bereikbaar op 085-4018731. Ook kunt u een email sturen naar info@huis-erven.nl.

Stappenplan huis verkopen met Huis-erven.nl

Ontvang gratis een waardebepaling

Op basis van de gegevens over de staat van onderhoud kan onze taxateur op afstand een concrete berekening maken.

Wij doen u een passend en vrijblijvend aanbod

Na de berekening doen wij u een passend aanbod. U bent nergens aan gebonden.

We komen langs voor een bezichtiging

Samen lopen we de woning door en u ontvangt dan een definitief aanbod. Geheel vrijblijvend.

Akkoord en tekenen koopovereenkomst

Gaat u akkoord met het aanbod? Dan tekenen we de koopovereenkomst.

Overdracht bij de notaris, u ontvangt uw geld

De notaris verzorgt de overdracht. Ook kunnen ze u nog helpen bij vragen omtrent het erfrecht.

Veel gestelde vragen belastingen

Veel gestelde vragen belastingen

Belastingen

 • Wat betekent huis erven?

  Wat is het erven van een huis?

  Wanneer iemand komt te overlijden en er bezittingen achterblijven, wordt er gesproken van een erfenis. Dit kan bestaan uit verschillende soorten vermogen, zoals geld of aandelen, maar ook uit onroerend goed zoals een huis. Het erven van een huis betekent dat de erfgenamen het eigendom en daarmee ook de verantwoordelijkheid voor dit huis krijgen.

  Hoe gaat het erven van een huis in zijn werk?

  Wanneer u erfgenaam bent geworden van een huis, dient u zich te melden bij de notaris. Deze zal vervolgens aan de hand van het testament of via de wettelijke regels bepalen wie recht heeft op welk deel van de erfenis. Indien u samen met anderen erfgenaam bent, wordt het eigendom van het huis verdeeld onder alle erfgenamen. In sommige gevallen kan één persoon besluiten om afstand te doen van zijn of haar erfdeel, zodat de resterende erfgenamen volledig eigenaar worden.

  Bijkomende kosten bij het erven van een huis

  Naast de waarde van het huis zelf, komen er bij het erven nog andere kosten kijken. Zo dient er vaak successierecht (ook wel erfbelasting genoemd) betaald te worden aan de Belastingdienst. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de waarde van het huis en de relatie tussen de overledene en de erfgenamen. Daarnaast kunnen er ook notariskosten in rekening worden gebracht voor het opstellen van een akte van verdeling of leveringsakte.

  Verhuizen of verhuren?

  Nu u eigenaar bent geworden van het geërfde huis, dient u te beslissen wat u ermee wilt doen. U kunt ervoor kiezen om zelf in het huis te gaan wonen, maar u kunt ook besluiten om het te verhuren. Houd er wel rekening mee dat bij verhuur belastingen betaald moeten worden over de huurinkomsten en dat er eventueel onderhoudskosten gemaakt moeten worden.

  Het verkopen van een geërfd huis

  Als u liever niet zelf in het geërfde huis wilt gaan wonen, kunt u er ook voor kiezen om het te verkopen. In sommige gevallen kan dit echter lastig zijn, bijvoorbeeld als meerdere erfgenamen betrokken zijn en het niet eens kunnen worden over de vraagprijs. In dat geval kan een onpartijdige bemiddelaar zoals een notaris uitkomst bieden.

 • Wat is erfbelasting?

  Erfbelasting, ook wel successierecht genoemd, is een belasting die wordt geheven over het vermogen dat een persoon erft na het overlijden van een familielid of kennis. Deze belasting wordt door de Belastingdienst geïnd en is gebaseerd op de waarde van de erfenis.

  Bij het erven van een woning zijn er verschillende factoren die invloed hebben op de hoogte van de erfbelasting. Zo spelen onder andere de relatie tussen erfgenamen en de waarde van de woning een belangrijke rol. Daarnaast kunnen er bepaalde vrijstellingen gelden, bijvoorbeeld voor partner of kinderen. Het tarief voor erfbelasting loopt op naarmate de omvang van de erfenis toeneemt.

  Het betalen van erfbelasting kan in sommige gevallen tot ongewenste situaties leiden, zoals het gedwongen moeten verkopen van een geliefd familiehuis om aan deze belasting te kunnen voldoen. Om dit te voorkomen, kan men tijdens leven al maatregelen nemen om zo min mogelijk erfbelasting te hoeven betalen. Denk hierbij aan schenkingen of het opstellen van een testament.

  Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van alle mogelijkheden en regels omtrent erfbelasting. Dit kan namelijk aanzienlijke financiële voordelen opleveren voor zowel degene die erft als voor degene die schenkt of nalatenschap achterlaat.

  Op www.huis-erven.nl vindt u uitgebreide informatie over erfbelasting en andere zaken rondom erven en nalatenschap. Zo kunt u hier bijvoorbeeld meer lezen over vrijstellingen en tarieven, maar ook over de gevolgen van erfbelasting voor het eigen huis. Het is verstandig om tijdens leven al goed na te denken over hoe u uw nalatenschap wilt regelen, zodat uw nabestaanden niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Bij Huis-erven.nl kunt u terecht voor deskundig advies op maat en antwoord op al uw vragen omtrent erfbelasting.

 • Erfbelasting berekenen

  De hoogte van erfbelasting wordt berekend aan de hand van verschillende factoren, zoals de waarde van de erfenis en de relatie tussen de overledene en de erfgenamen. Ook kan het tarief verschillen per gemeente. Om een nauwkeurige berekening te maken, is het raadzaam om advies in te winnen bij een specialist op dit gebied.

  Mocht u hulp nodig hebben bij het berekenen van erfbelasting, dan kunt u contact opnemen met huis-erven.nl. Zij kunnen u voorzien van tips en professionele begeleiding om ervoor te zorgen dat u niet te veel betaalt aan erfbelasting. Zo kunt u met een gerust hart uw erfenis afhandelen en voorkomen dat u voor vervelende verrassingen komt te staan.

Ook interessant om te lezen

Meer informatie ontvangen over huis erven en belasting?

Ontvang gratis een vrijblijvende waardebepaling

Waarom kiezen voor Huis-erven.nl?

Liever direct contact?

Lees meer in onze kennisbank

Ouderlijk huis erven

Wilt u meer informatie? Lees dan onze blog berichten door.

Huis erven

Benieuwd naar de waarde van uw vastgoed?

Laat onze taxateur gratis de waarde van uw woning bepalen. Een bezichtiging is niet nodig.