Als u onroerend goed erft, zoals een woning (huis erft van uw ouders), komt daar vaak veel bij kijken. Buiten dat het een zeer emotionele periode is, zijn er ook financiële aspecten. Zo betaalt u soms ook overdrachtsbelasting bij een erfenis. Meestal spreken we van overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning, maar het komt ook voor bij erfenissen. Benieuwd in welke gevallen u overdrachtsbelasting betaalt bij een erfenis en hoe dit precies werkt? Wij bieden u graag meer duidelijkheid.
Wat is overdrachtsbelasting?
Overdrachtsbelasting is de belasting die u betaalt wanneer een woning, appartement of stuk grond naar u wordt overgedragen. Doorgaans wordt dit berekend aan de hand van de aankoopprijs of de marktwaarde. In Nederland is de overdrachtsbelasting op woningen bijvoorbeeld 2% van de marktwaarde. Op andere vormen van onroerend goed, zoals bedrijfspanden, geldt zelfs een overdrachtsbelasting van 10,4%.
Wanneer betaalt u overdrachtsbelasting bij een erfenis?
Bij een erfenis betaalt u over het algemeen geen overdrachtsbelasting, aangezien niet te vergelijken is met een reguliere aankoop. In uitzonderlijke gevallen kan het echter wel voorkomen dat er sprake is van overdrachtsbelasting. Bijvoorbeeld als er meerdere erfgenamen zijn die samen de woning overnemen en één erfgenaam de anderen uitkoopt. Deze erfgenaam betaalt in dit geval wel overdrachtsbelasting bij de erfenis, namelijk over het uitgekochte deel. Als de woning na de erfenis verkocht wordt, betaalt de koper ook overdrachtsbelasting.
Geen overdrachtsbelasting, maar erfbelasting bij een erfenis
Van overdrachtsbelasting is dus slechts in uitzonderlijke gevallen sprake bij een erfenis. U betaalt echter wel erfbelasting over de waarde van de woning. De hoogte van de erfbelasting is afhankelijk van de waarde van de erfenis, maar ook van de relatie tussen u en de overledene. Als het uw partner betreft, is de kans groot dat u weinig tot geen erfbelasting betaalt. Voor kinderen en kleinkinderen is er echter een veel kleiner bedrag vrijgesteld. Bij overige erfgenamen zijn slechts enkele duizenden euro’s vrijgesteld van de erfbelasting, waardoor u over een groot gedeelte van de woning erfbelasting zou betalen.
Wat als u de erfbelasting niet kunt betalen?
Van overdrachtsbelasting bij een erfenis is dus geen sprake, maar de erfbelasting kan soms wel behoorlijk hoog uitvallen. Dit kan voor een complexe situatie zorgen in een toch al emotionele periode. Binnen vier maanden na de aangifte erfbelasting is ingediend krijgt u een aanslag. Deze dient u binnen zes weken te betalen. Indien u de erfbelasting niet kunt betalen, kunt u enkele stappen overwegen.
Een eerste optie is om de woning te verkopen. Zo kunt u een gedeelte van de verkoopsom gebruiken om de erfbelasting te betalen. Het is echter ook mogelijk dat u een emotionele connectie met de woning heeft, bijvoorbeeld omdat u er bent opgegroeid. Indien u de woning graag wilt behouden, is het vaak mogelijk om een hypotheek af te sluiten om de nog beschuldigde erfbelasting te betalen. Houd er wel rekening mee dat de hypotheekrente niet fiscaal aftrekbaar is, omdat het geen eigenwoningschuld betreft.
Laat u informeren door een expert
Heeft u een erfenis ontvangen en wilt u alles weten over de overdrachtsbelasting of de erfbelasting? In dit geval adviseren we u om een specialist, zoals een notaris of belastingadviseur, in te schakelen. Deze kunnen u vertellen wat wel of niet van toepassing is in uw situatie. Bovendien kan deskundig advies u helpen om de juiste beslissing te nemen.
Veelgestelde vragen
Moet u uw woning snel verkopen vanwege de erfbelasting die u verschuldigd bent? Dan kunt u een vrijblijvend bod aanvragen bij Huis-erven.nl. Wij kopen uw woning direct van u over, waardoor het verkoopproces al snel is afgerond.