Huis erven na scheiding

Een scheiding is een moeilijke en emotionele periode voor beide partners. Naast alle persoonlijke aspecten waar men mee te maken krijgt, moeten er ook praktische zaken geregeld worden. Een belangrijk onderwerp dat vaak ter sprake komt bij een scheiding is het erven van het huis.

Meldt uw huis aan voor een gratis & vrijblijvende waardebepaling

Ontvang direct en kosteloos een waardebepaling
Voor alle huizen, ook met achterstallig onderhoud
Voor een snelle discrete verkoop
Direct geld op uw rekening
TROTS OP ONZE BEOORDELING: 9.6

Wanneer een koppel gaat scheiden, kan dit verschillende gevolgen hebben voor de gezamenlijke woning. Het kan zijn dat één van de partners in het huis blijft wonen en de ander vertrekt, of dat het huis verkocht moet worden. Maar wat als één van de partners komt te overlijden na de scheiding? Hoe zit het dan met het erven van het huis?

In Nederland geldt dat wanneer er geen testament is opgesteld, de Wet Erfrecht bepaalt wie recht heeft op de nalatenschap. Bij een echtscheiding blijven ex-partners nog steeds elkaars erfgenaam, tenzij hierover iets anders is vastgelegd in het echtscheidingsconvenant of in een testament. Dit betekent dat wanneer één van de partners overlijdt na de scheiding, de andere partner automatisch erfgenaam wordt.

Maar wat als één van beide partners na de scheiding hertrouwt? In dit geval wordt deze nieuwe partner ook automatisch erfgenaam en kan dit gevolgen hebben voor degene die achterblijft in het huis. Om deze situatie te voorkomen, kunnen ex-partners ervoor kiezen om elkaar uit te sluiten als erfgenaam door middel van een testament.


Afstand doen van het recht op erfenis

Een andere mogelijkheid is om afstand te doen van het recht op erfenis via een notariële akte. Dit kan vooral van belang zijn wanneer er kinderen uit het huwelijk zijn. Zij hebben namelijk altijd recht op een bepaald deel van de nalatenschap, ook als één van hun ouders is overleden na de scheiding. Door afstand te doen van het erfdeel, kunnen ex-partners ervoor zorgen dat hun kinderen wel recht hebben op hun erfdeel, maar niet op het aandeel van de andere ouder.

Bij een scheiding komt er veel kijken en het erven van een huis na de scheiding kan voor verdere complicaties zorgen. Het is dan ook verstandig om hier tijdens de echtscheidingsprocedure al goed over na te denken en dit eventueel vast te leggen in een testament of notariële akte. Zo voorkom je onaangename verrassingen en conflicten in de toekomst.

Financiële gevolgen scheiden en erfenis

Daarnaast is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de financiële gevolgen bij het erven van een huis na een scheiding. Zo heeft degene die in het huis blijft wonen vaak te maken met dubbele lasten, zoals hypotheeklasten en alimentatieverplichtingen. Het is daarom verstandig om samen met een financieel adviseur te bekijken wat dit betekent voor je financiële situatie en welke stappen er genomen moeten worden.

Kortom, het erven van een huis na een scheiding kan ingewikkeld zijn en brengt soms onvoorziene consequenties met zich mee. Het is daarom belangrijk om hier tijdig over na te denken en duidelijke afspraken te maken bijvoorbeeld via een testament of notariële akte. Zo voorkom je onenigheid en kun je de scheiding op een zo goed mogelijke manier afhandelen.

Meer informatie ontvangen over Huis erven na scheiding?

Neem contact met ons op voor meer informatie, een vrijblijvende waardebepaling, of antwoorden op al je vragen over het even van een woning.

Ontvang gratis een vrijblijvende waardebepaling

Waarom kiezen voor Huis-erven.nl?

Liever direct contact?

Huis erven

Ontvang een gratis en vrijblijvend bod

Laat onze taxateur gratis de waarde van uw woning bepalen en een vrijblijvend bod uitbrengen. Een bezichtiging is niet nodig.