Huis erven met meerdere erfgenamen

Als je te maken krijgt met het erven van een huis, kan dit een emotioneel en ingewikkeld proces zijn. Vooral wanneer er meerdere erfgenamen zijn. Het is dan belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de verschillende aspecten die hierbij komen kijken.

Meldt uw huis aan voor een gratis & vrijblijvende waardebepaling

Ontvang direct en kosteloos een waardebepaling
Voor alle huizen, ook met achterstallig onderhoud
Voor een snelle discrete verkoop
Direct geld op uw rekening
TROTS OP ONZE BEOORDELING: 9.6

Allereerst is het belangrijk om te weten dat iedere erfgenaam recht heeft op een gelijk deel van de nalatenschap. Dit betekent dat als er bijvoorbeeld drie erfgenamen zijn, ieder recht heeft op 1/3 deel van het huis en eventuele andere bezittingen. Hierbij is het niet relevant of iemand getrouwd is of niet, ook eventuele partners hebben geen recht op een deel van de nalatenschap tenzij zij samen met hun partner in gemeenschap van goederen waren getrouwd.

Het kan voorkomen dat één of meerdere erfgenamen hun deel van de nalatenschap willen verkopen aan een derde partij. Dit kunnen zij doen door middel van verdeling of door verkoop aan één of meerdere mede-erfgenamen. Wanneer er sprake is van verkoop aan mede-erfgenamen, moet dit gebeuren tegen marktconforme prijzen en moeten alle erfgenamen akkoord gaan met deze verkoop.

Indien er geen overeenstemming kan worden bereikt tussen de erfgenamen, kan er gekozen worden voor gedwongen verdeling door de rechter. Dit houdt in dat de rechter beslist hoe de nalatenschap verdeeld moet worden en wie welk deel krijgt. Dit kan een langdurig en kostbaar proces zijn, dus het is altijd beter om er samen uit te komen.

Schulden bij erfenis

Een ander belangrijk punt bij het erven van een huis met meerdere erfgename, is dat ook eventuele schulden gelijk verdeeld worden onder de erfgenamen. Dit kan betekenen dat iemand uiteindelijk meer schulden heeft dan bezittingen, wat voor veel discussie en onvrede kan zorgen tussen de erfgenamen.

Erfbelasting

Daarnaast is het ook goed om te weten dat er erfbelasting betaald moet worden over de nalatenschap. Iedere erfgenaam heeft hierbij recht op een vrijstelling van €20.946,- (2021). Over het meerdere bedrag dient belasting betaald te worden. Het tarief hiervoor is afhankelijk van de waarde van de nalatenschap en de relatie tot de overledene.

Schakel een notaris is

Tot slot is het aan te raden om bij het erven van een huis met meerdere erfgename gebruik te maken van een notaris. Deze kan helpen bij het opstellen van een duidelijke verdelingsovereenkomst, zodat alles helder en eerlijk verloopt tussen alle betrokken partijen.

Erfenis met meerdere erfgename is complex

Het erven van een huis met meerdere erfgename kan dus een complex proces zijn. Het is daarom belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over alle aspecten die hierbij komen kijken. Hopelijk heeft deze blogpost meer duidelijkheid gegeven over dit onderwerp. Mocht u nog vragen hebben of hulp nodig hebben bij het regelen van de nalatenschap, neem dan. vrijblijvend contact op met Huis-erven.nl.

Meer informatie ontvangen over Huis erven met meerdere erfgenamen?

Neem contact met ons op voor meer informatie, een vrijblijvende waardebepaling, of antwoorden op al je vragen over het even van een woning.

Ontvang gratis een vrijblijvende waardebepaling

Waarom kiezen voor Huis-erven.nl?

Liever direct contact?

Huis erven

Ontvang een gratis en vrijblijvend bod

Laat onze taxateur gratis de waarde van uw woning bepalen en een vrijblijvend bod uitbrengen. Een bezichtiging is niet nodig.