Alles wat u moet weten over erfbelasting bij het erven van een huis

Meldt uw huis aan voor een gratis & vrijblijvende waardebepaling

Ontvang direct en kosteloos een waardebepaling
Voor alle huizen, ook met achterstallig onderhoud
Voor een snelle discrete verkoop
Direct geld op uw rekening
TROTS OP ONZE BEOORDELING: 9.6

Als u een huis erft, komt er veel op u af. Niet alleen moet u beslissingen maken over de toekomst van het geërfde huis, maar ook krijgt u te maken met allerlei juridische en financiële zaken. Eén van deze zaken is erfbelasting. In deze blogpost leggen we uit wat erfbelasting precies is, wanneer u hiermee te maken krijgt en hoe u hiermee om moet gaan.

Wat is erfbelasting?

Erfbelasting, ook wel successierecht genoemd, is een belasting die betaald moet worden over de erfenis die iemand ontvangt na het overlijden van een dierbare. Dit kan gaan om geld, maar ook om bezittingen zoals een huis of waardevolle spullen. De hoogte van de erfbelasting is afhankelijk van de waarde van de erfenis en de relatie tussen de erfgenamen en degene die is overleden.

Wanneer krijg ik te maken met erfbelasting bij het erven van een huis?

Als u een huis erft, krijg u vrijwel altijd te maken met erfbelasting. De Belastingdienst ziet namelijk het verkrijgen van onroerend goed als inkomsten uit vermogen en daarom moet hierover belasting worden betaald. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om een koopwoning, huurwoning of vakantiehuisje.

Er zijn echter uitzonderingen waarbij geen erfbelasting betaald hoeft te worden over het geërfde huis. Bijvoorbeeld als het gaat om een woning waarvan de overledene enig eigenaar was, maar deze al minstens zes maanden voor het overlijden niet meer bewoonde. Ook kan er vrijstelling van erfbelasting worden aangevraagd als het huis minder waard is dan de geldende drempelbedragen.

Hoe ga ik om met erfbelasting?

Het kan erg overweldigend zijn om te maken te krijgen met erfbelasting bij het erven van een huis. Het is daarom belangrijk dat u zich goed laat informeren en adviseren door een notaris of belastingadviseur. Zij kunnen u helpen bij het berekenen van de erfbelasting en het indienen van de aangifte bij de Belastingdienst. Ook kunnen zij tips geven over hoe u belasting kunt besparen.

Daarnaast is het ook verstandig om op tijd contact op te nemen met de hypotheekverstrekker als het geërfde huis nog een hypotheek heeft lopen. In sommige gevallen kan namelijk een beroep worden gedaan op de zogenaamde ‘fiscale wettelijke rente’, wat ervoor kan zorgen dat er minder erfbelasting betaald hoeft te worden.

Wat zijn de tarieven voor erfbelasting?

De hoogte van de erfbelasting wordt bepaald aan de hand van verschillende tarieven die gelden voor verschillende groepen erfgenamen. Zo geldt er voor partners of kinderen (tot 40 jaar) een lager tarief dan voor andere familieleden of vrienden.

Daarnaast speelt ook de waarde van het geërfde huis een rol bij het bepalen van het tarief. Hoe hoger de waarde, hoe hoger het tarief. Het is daarom raadzaam om vooraf goed te berekenen wat de erfbelasting zal zijn en te kijken of er mogelijkheden zijn om deze te verminderen.

Neem bij vragen contact op

Heeft u vragen of hulp nodig bij het regelen van erfbelasting na het erven van een huis? Neem dan contact op met Huis-erven.nl. Onze professionals staan voor u klaar om u te helpen bij alle juridische en financiële zaken rondom de erfenis. Zo kunt u zich focussen op de mooie herinneringen aan degene die u dit huis heeft nagelaten.

Meer informatie ontvangen over Alles wat u moet weten over erfbelasting bij het erven van een huis?

Neem contact met ons op voor meer informatie, een vrijblijvende waardebepaling, of antwoorden op al je vragen over het even van een woning.

Ontvang gratis een vrijblijvende waardebepaling

Waarom kiezen voor Huis-erven.nl?

Liever direct contact?

Huis erven

Benieuwd naar de waarde van uw vastgoed?

Laat onze taxateur gratis de waarde van uw woning bepalen. Een bezichtiging is niet nodig.