Huis erven van ouders erfbelasting

Heeft u behoefte aan duidelijkheid over het huis erven van uw ouders en de erfbelasting die daarbij komt kijken? Bij Huis-erven.nl voorzien we u graag van advies.

Ontvang kosteloos een waardebepaling, hiervoor is géén bezichtiging vereist

Ontvang direct en kosteloos een waardebepaling
Voor alle huizen, ook met achterstallig onderhoud
Voor een snelle discrete verkoop
Direct geld op uw rekening
TROTS OP ONZE BEOORDELING: 9.6

Heeft u behoefte aan duidelijkheid over het huis erven van uw ouders en de erfbelasting die daarbij komt kijken? Bij Huis-erven.nl voorzien we u graag van advies. Wij begrijpen dat u een complex en emotioneel proces ingaat. Daarom staan onze experts voor u klaar. We kunnen onder meer een vrijblijvende waardebepaling voor u uitvoeren.

Hoeveel erfbelasting moet u betalen?

Als u een huis gaat erven van uw ouders, moet u erfbelasting betalen. Hoewel er enkele uitzonderingen zijn, moet er vrijwel altijd erfbelasting worden betaald. Het is goed om te weten dat de Belastingdienst niet op zich laat wachten, ook al heeft u een verlies te verwerken. Hoeveel erfbelasting u precies moet betalen, hangt af van uw relatie tot de erflater. Partners en kinderen betalen bijvoorbeeld minder dan kleinkinderen en andere familieleden. Verder wordt de hoogte van de erfbelasting bepaald aan de hand van de WOZ-waarde. De WOZ-waarde wordt jaarlijks vastgesteld door uw gemeente.

Huis erven van ouders

Een huis erven van uw ouders gaat naast erfbelasting ook gepaard met andere belastingregelingen. Stel dat u bijvoorbeeld besluit om het huis te verkopen. In dat geval moet u inkomstenbelasting betalen over de eventuele meerwaarde die ontstaat na de verkoop. Een huis erven van uw ouders is een complex en emotioneel proces dat vraagt om een zorgvuldige aanpak. Het is belangrijk om samen met de andere erfgenamen een weloverwogen beslissing te maken over wat er met het huis moet gaan gebeuren. Zorg ervoor dat u weet wat de fiscale consequenties zijn van uw beslissing.

Laat een waardebepaling uitvoeren

Gaat u een huis erven van uw ouders en wilt u de erfbelasting berekenen? U kunt dan uitgaan van de WOZ-waarde, maar wellicht biedt het voor u een uitkomst om onze experts een waardebepaling te laten uitvoeren. Zo weet u wat u kunt verwachten van een verkoop van de woning. Aan de hand van de waardebepaling kunt u bovendien een betere inschatting maken van de inkomstenbelasting die u over de meerwaarde moet betalen. Het voordeel is dat we de woningwaarde geheel vrijblijvend voor u kunnen vaststellen. Dat doen we nauwkeurig en binnen een kort tijdsbestek.

Woning erven

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie

Wilt u graag meer informatie ontvangen of heeft u na het lezen nog vragen? Wij beantwoorden graag al uw vragen. U kunt ons altijd bereiken via info@huis-erven.nl. Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar tussen 09:00 uur en 17:00. U kunt ons dan bereiken op 085 4018731. Liever het contact formulier invullen, dat kan eenvoudig hier. Uw bericht wordt binnen 1 werkdag beantwoord. 

Stappenplan huis verkopen met Huis-erven.nl

Ontvang gratis een waardebepaling

Op basis van de gegevens over de staat van onderhoud kan onze taxateur op afstand een concrete berekening maken.

Wij doen u een passend en vrijblijvend aanbod

Na de berekening doen wij u een passend aanbod. U bent nergens aan gebonden.

We komen langs voor een bezichtiging

Samen lopen we de woning door en u ontvangt dan een definitief aanbod. Geheel vrijblijvend.

Akkoord en tekenen koopovereenkomst

Gaat u akkoord met het aanbod? Dan tekenen we de koopovereenkomst.

Overdracht bij de notaris, u ontvangt uw geld

De notaris verzorgt de overdracht. Ook kunnen ze u nog helpen bij vragen omtrent het erfrecht.

Veel gestelde vragen belastingen

Veel gestelde vragen belastingen

Belastingen

 • Wat betekent huis erven?

  Wat is het erven van een huis?

  Wanneer iemand komt te overlijden en er bezittingen achterblijven, wordt er gesproken van een erfenis. Dit kan bestaan uit verschillende soorten vermogen, zoals geld of aandelen, maar ook uit onroerend goed zoals een huis. Het erven van een huis betekent dat de erfgenamen het eigendom en daarmee ook de verantwoordelijkheid voor dit huis krijgen.

  Hoe gaat het erven van een huis in zijn werk?

  Wanneer u erfgenaam bent geworden van een huis, dient u zich te melden bij de notaris. Deze zal vervolgens aan de hand van het testament of via de wettelijke regels bepalen wie recht heeft op welk deel van de erfenis. Indien u samen met anderen erfgenaam bent, wordt het eigendom van het huis verdeeld onder alle erfgenamen. In sommige gevallen kan één persoon besluiten om afstand te doen van zijn of haar erfdeel, zodat de resterende erfgenamen volledig eigenaar worden.

  Bijkomende kosten bij het erven van een huis

  Naast de waarde van het huis zelf, komen er bij het erven nog andere kosten kijken. Zo dient er vaak successierecht (ook wel erfbelasting genoemd) betaald te worden aan de Belastingdienst. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de waarde van het huis en de relatie tussen de overledene en de erfgenamen. Daarnaast kunnen er ook notariskosten in rekening worden gebracht voor het opstellen van een akte van verdeling of leveringsakte.

  Verhuizen of verhuren?

  Nu u eigenaar bent geworden van het geërfde huis, dient u te beslissen wat u ermee wilt doen. U kunt ervoor kiezen om zelf in het huis te gaan wonen, maar u kunt ook besluiten om het te verhuren. Houd er wel rekening mee dat bij verhuur belastingen betaald moeten worden over de huurinkomsten en dat er eventueel onderhoudskosten gemaakt moeten worden.

  Het verkopen van een geërfd huis

  Als u liever niet zelf in het geërfde huis wilt gaan wonen, kunt u er ook voor kiezen om het te verkopen. In sommige gevallen kan dit echter lastig zijn, bijvoorbeeld als meerdere erfgenamen betrokken zijn en het niet eens kunnen worden over de vraagprijs. In dat geval kan een onpartijdige bemiddelaar zoals een notaris uitkomst bieden.

 • Wat is erfbelasting?

  Erfbelasting, ook wel successierecht genoemd, is een belasting die wordt geheven over het vermogen dat een persoon erft na het overlijden van een familielid of kennis. Deze belasting wordt door de Belastingdienst geïnd en is gebaseerd op de waarde van de erfenis.

  Bij het erven van een woning zijn er verschillende factoren die invloed hebben op de hoogte van de erfbelasting. Zo spelen onder andere de relatie tussen erfgenamen en de waarde van de woning een belangrijke rol. Daarnaast kunnen er bepaalde vrijstellingen gelden, bijvoorbeeld voor partner of kinderen. Het tarief voor erfbelasting loopt op naarmate de omvang van de erfenis toeneemt.

  Het betalen van erfbelasting kan in sommige gevallen tot ongewenste situaties leiden, zoals het gedwongen moeten verkopen van een geliefd familiehuis om aan deze belasting te kunnen voldoen. Om dit te voorkomen, kan men tijdens leven al maatregelen nemen om zo min mogelijk erfbelasting te hoeven betalen. Denk hierbij aan schenkingen of het opstellen van een testament.

  Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van alle mogelijkheden en regels omtrent erfbelasting. Dit kan namelijk aanzienlijke financiële voordelen opleveren voor zowel degene die erft als voor degene die schenkt of nalatenschap achterlaat.

  Op www.huis-erven.nl vindt u uitgebreide informatie over erfbelasting en andere zaken rondom erven en nalatenschap. Zo kunt u hier bijvoorbeeld meer lezen over vrijstellingen en tarieven, maar ook over de gevolgen van erfbelasting voor het eigen huis. Het is verstandig om tijdens leven al goed na te denken over hoe u uw nalatenschap wilt regelen, zodat uw nabestaanden niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Bij Huis-erven.nl kunt u terecht voor deskundig advies op maat en antwoord op al uw vragen omtrent erfbelasting.

 • Erfbelasting berekenen

  De hoogte van erfbelasting wordt berekend aan de hand van verschillende factoren, zoals de waarde van de erfenis en de relatie tussen de overledene en de erfgenamen. Ook kan het tarief verschillen per gemeente. Om een nauwkeurige berekening te maken, is het raadzaam om advies in te winnen bij een specialist op dit gebied.

  Mocht u hulp nodig hebben bij het berekenen van erfbelasting, dan kunt u contact opnemen met huis-erven.nl. Zij kunnen u voorzien van tips en professionele begeleiding om ervoor te zorgen dat u niet te veel betaalt aan erfbelasting. Zo kunt u met een gerust hart uw erfenis afhandelen en voorkomen dat u voor vervelende verrassingen komt te staan.

Ook interessant om te lezen

Meer informatie ontvangen over huis erven en belasting?

Ontvang gratis een vrijblijvende waardebepaling

Waarom kiezen voor Huis-erven.nl?

Liever direct contact?

Lees meer in onze kennisbank

Ouderlijk huis erven

Wilt u meer informatie? Lees dan onze blog berichten door.

Huis erven

Ontvang een gratis en vrijblijvend bod

Laat onze taxateur gratis de waarde van uw woning bepalen en een vrijblijvend bod uitbrengen. Een bezichtiging is niet nodig.