Belastig erven huis

Wilt u weten hoeveel u betaalt aan belasting bij het erven van een huis? De experts van Huis-erven.nl vertellen het u graag. Ook is het mogelijk om vrijblijvend een waardebepaling te ontvangen.

Ontvang kosteloos een waardebepaling, hiervoor is géén bezichtiging vereist

Ontvang direct en kosteloos een waardebepaling
Voor alle huizen, ook met achterstallig onderhoud
Voor een snelle discrete verkoop
Direct geld op uw rekening
TROTS OP ONZE BEOORDELING: 9.6

Wilt u weten hoeveel u betaalt aan belasting bij het erven van een huis? De experts van Huis-erven.nl vertellen het u graag. Belasting betalen is een voorbeeld van een praktische zaak die moet worden geregeld, ondanks dat u een verlies moet verwerken. U krijgt te maken met een emotioneel en complex proces, maar het is verstandig om zorgvuldig naar de fiscale zaken te kijken. Wij maken het u graag zo makkelijk mogelijk. Mocht u bijvoorbeeld het huis willen verkopen, dan informeren we u over de fiscale kant daarvan. Tevens kunnen we een geheel vrijblijvende waardebepaling uitvoeren.

Erfbelasting huis

Er zijn verschillende belastingregelingen die voor u zouden kunnen gelden, maar in eerste instantie moet u rekening houden met erfbelasting die u over het huis betaalt. De erfbelasting is wat vroeger successierecht werd genoemd. De hoogte van de erfbelasting is afhankelijk van onder meer de waarde van de woning en uw relatie tot de erflater. Op enkele uitzonderingen na, moet deze belasting bij het erven van een huis vrijwel altijd worden betaald. Er zijn bepaalde vrijstellingen voor de erfbelasting, en het kan zijn dat de waarde van de woning lager is dan de drempelbedragen die gelden voor de vrijstellingen. In dat geval betaalt u geen erfbelasting. 

Inkomstenbelasting

Naast erfbelasting is er ook andere belasting waar u bij het erven van een huis mee te maken zou kunnen krijgen. Dit hangt ervan af wat er met het huis gaat gebeuren. Als u het huis bijvoorbeeld wilt verhuren, moet u belasting betalen over de huurinkomsten. U kunt er ook voor kiezen om het huis te gaan verkopen. Wanneer er na de verkoop een meerwaarde ontstaat, betaalt u daar inkomstenbelasting over.

Schakel een deskundige in

De erfbelasting moet acht maanden na het overlijden van uw dierbare worden ingediend. Zoals we al hebben benoemd, wordt daarbij gekeken naar de waarde van de woning. De Belastingdienst kijkt dan naar de WOZ-waarde, die jaarlijks wordt vastgesteld door de gemeente. De WOZ-waarde komt niet altijd exact overeen met de daadwerkelijke marktwaarde van de woning. Mocht u het huis willen verkopen en behoefte hebben aan een nauwkeurigere waardebepaling, helpen we u graag. Bij Huis-erven.nl kunt u een waardebepaling vrijblijvend en op korte termijn laten uitvoeren. 

Neem gerust contact met ons op

Wilt u uw huis verkopen en graag meer informatie ontvangen over belastingen? Huis-eren.nl staat voor u klaar! Neem contact met ons op. We zullen u uitgebreid informeren en al uw vragen beantwoorden. We zijn telefonisch: 085-4018731 en per e-mail: info@huis-erven.nl bereikbaar. Ook kunt u het online ons contactformulier invullen. Uw bericht wordt binnen 1 werkdag beantwoord. 

Stappenplan huis verkopen met Huis-erven.nl

Ontvang gratis een waardebepaling

Op basis van de gegevens over de staat van onderhoud kan onze taxateur op afstand een concrete berekening maken.

Wij doen u een passend en vrijblijvend aanbod

Na de berekening doen wij u een passend aanbod. U bent nergens aan gebonden.

We komen langs voor een bezichtiging

Samen lopen we de woning door en u ontvangt dan een definitief aanbod. Geheel vrijblijvend.

Akkoord en tekenen koopovereenkomst

Gaat u akkoord met het aanbod? Dan tekenen we de koopovereenkomst.

Overdracht bij de notaris, u ontvangt uw geld

De notaris verzorgt de overdracht. Ook kunnen ze u nog helpen bij vragen omtrent het erfrecht.

Veel gestelde vragen belastingen

Veel gestelde vragen belastingen

Belastingen

 • Wat betekent huis erven?

  Wat is het erven van een huis?

  Wanneer iemand komt te overlijden en er bezittingen achterblijven, wordt er gesproken van een erfenis. Dit kan bestaan uit verschillende soorten vermogen, zoals geld of aandelen, maar ook uit onroerend goed zoals een huis. Het erven van een huis betekent dat de erfgenamen het eigendom en daarmee ook de verantwoordelijkheid voor dit huis krijgen.

  Hoe gaat het erven van een huis in zijn werk?

  Wanneer u erfgenaam bent geworden van een huis, dient u zich te melden bij de notaris. Deze zal vervolgens aan de hand van het testament of via de wettelijke regels bepalen wie recht heeft op welk deel van de erfenis. Indien u samen met anderen erfgenaam bent, wordt het eigendom van het huis verdeeld onder alle erfgenamen. In sommige gevallen kan één persoon besluiten om afstand te doen van zijn of haar erfdeel, zodat de resterende erfgenamen volledig eigenaar worden.

  Bijkomende kosten bij het erven van een huis

  Naast de waarde van het huis zelf, komen er bij het erven nog andere kosten kijken. Zo dient er vaak successierecht (ook wel erfbelasting genoemd) betaald te worden aan de Belastingdienst. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de waarde van het huis en de relatie tussen de overledene en de erfgenamen. Daarnaast kunnen er ook notariskosten in rekening worden gebracht voor het opstellen van een akte van verdeling of leveringsakte.

  Verhuizen of verhuren?

  Nu u eigenaar bent geworden van het geërfde huis, dient u te beslissen wat u ermee wilt doen. U kunt ervoor kiezen om zelf in het huis te gaan wonen, maar u kunt ook besluiten om het te verhuren. Houd er wel rekening mee dat bij verhuur belastingen betaald moeten worden over de huurinkomsten en dat er eventueel onderhoudskosten gemaakt moeten worden.

  Het verkopen van een geërfd huis

  Als u liever niet zelf in het geërfde huis wilt gaan wonen, kunt u er ook voor kiezen om het te verkopen. In sommige gevallen kan dit echter lastig zijn, bijvoorbeeld als meerdere erfgenamen betrokken zijn en het niet eens kunnen worden over de vraagprijs. In dat geval kan een onpartijdige bemiddelaar zoals een notaris uitkomst bieden.

 • Wat is erfbelasting?

  Erfbelasting, ook wel successierecht genoemd, is een belasting die wordt geheven over het vermogen dat een persoon erft na het overlijden van een familielid of kennis. Deze belasting wordt door de Belastingdienst geïnd en is gebaseerd op de waarde van de erfenis.

  Bij het erven van een woning zijn er verschillende factoren die invloed hebben op de hoogte van de erfbelasting. Zo spelen onder andere de relatie tussen erfgenamen en de waarde van de woning een belangrijke rol. Daarnaast kunnen er bepaalde vrijstellingen gelden, bijvoorbeeld voor partner of kinderen. Het tarief voor erfbelasting loopt op naarmate de omvang van de erfenis toeneemt.

  Het betalen van erfbelasting kan in sommige gevallen tot ongewenste situaties leiden, zoals het gedwongen moeten verkopen van een geliefd familiehuis om aan deze belasting te kunnen voldoen. Om dit te voorkomen, kan men tijdens leven al maatregelen nemen om zo min mogelijk erfbelasting te hoeven betalen. Denk hierbij aan schenkingen of het opstellen van een testament.

  Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van alle mogelijkheden en regels omtrent erfbelasting. Dit kan namelijk aanzienlijke financiële voordelen opleveren voor zowel degene die erft als voor degene die schenkt of nalatenschap achterlaat.

  Op www.huis-erven.nl vindt u uitgebreide informatie over erfbelasting en andere zaken rondom erven en nalatenschap. Zo kunt u hier bijvoorbeeld meer lezen over vrijstellingen en tarieven, maar ook over de gevolgen van erfbelasting voor het eigen huis. Het is verstandig om tijdens leven al goed na te denken over hoe u uw nalatenschap wilt regelen, zodat uw nabestaanden niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Bij Huis-erven.nl kunt u terecht voor deskundig advies op maat en antwoord op al uw vragen omtrent erfbelasting.

 • Erfbelasting berekenen

  De hoogte van erfbelasting wordt berekend aan de hand van verschillende factoren, zoals de waarde van de erfenis en de relatie tussen de overledene en de erfgenamen. Ook kan het tarief verschillen per gemeente. Om een nauwkeurige berekening te maken, is het raadzaam om advies in te winnen bij een specialist op dit gebied.

  Mocht u hulp nodig hebben bij het berekenen van erfbelasting, dan kunt u contact opnemen met huis-erven.nl. Zij kunnen u voorzien van tips en professionele begeleiding om ervoor te zorgen dat u niet te veel betaalt aan erfbelasting. Zo kunt u met een gerust hart uw erfenis afhandelen en voorkomen dat u voor vervelende verrassingen komt te staan.

Ook interessant om te lezen

Meer informatie ontvangen over huis erven en belasting?

Ontvang gratis een vrijblijvende waardebepaling

Waarom kiezen voor Huis-erven.nl?

Liever direct contact?

Lees meer in onze kennisbank

Ouderlijk huis erven

Wilt u meer informatie? Lees dan onze blog berichten door.

Huis erven

Ontvang een gratis en vrijblijvend bod

Laat onze taxateur gratis de waarde van uw woning bepalen en een vrijblijvend bod uitbrengen. Een bezichtiging is niet nodig.