10 tips bij huis erven

Ontvang kosteloos een waardebepaling, hiervoor is géén bezichtiging vereist

Ontvang direct en kosteloos een waardebepaling
Voor alle huizen, ook met achterstallig onderhoud
Voor een snelle discrete verkoop
Direct geld op uw rekening
TROTS OP ONZE BEOORDELING: 9.6

Het erven van een huis is een gebeurtenis die veel emoties en vragen met zich mee kan brengen. Misschien voel je je overweldigd door de plotselinge verantwoordelijkheid, of ben je onzeker over wat je nu precies moet doen. Als onafhankelijke informatieve partij helpt huis-erven.nl je graag op weg. Er komt namelijk heel wat kijken bij het erven van een woning. In dit artikel nemen we je mee langs de 10 belangrijkste punten om in overweging te nemen.

1. Accepteer de erfenis (beneficieel) of wijs deze af

Voordat je overgaat tot welke actie dan ook, moet je beslissen of je de erfenis wilt accepteren of afwijzen. Besef dat een erfenis ook schulden kan bevatten. Beneficiair aanvaarden is vaak een veilige keuze, omdat je de erfenis dan onder voorbehoud accepteert.

2. Overlijdensakte regelen

Om te beginnen heb je een overlijdensakte nodig om aan te tonen dat je erfgenaam bent. Deze kun je opvragen bij de gemeente waar de persoon is overleden.

3. Testament en wilsbeschikking

Het is van belang na te gaan of er een testament of wilsbeschikking is. Hierin staan mogelijkerwijs specifieke wensen van de overledene omtrent het huis vermeld. Je kunt dit opvragen bij het Centraal Testamentenregister.

4. Erfbelasting

Als erfgenaam kun je te maken krijgen met erfbelasting. Het is belangrijk om te berekenen hoeveel erfbelasting je moet betalen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

5. Inschakelen notaris

Een notaris kan je helpen de afwikkeling van de erfenis in goede banen te leiden. Het is verstandig om hierbij een expert te raadplegen, die je juridisch kan adviseren.

6. Waardering van de woning

Een taxatie van de woning is essentieel voor onder meer de berekening van de erfbelasting. Een erkende taxateur kan de marktwaarde van de woning inschatten.

7. Onderhoud van de woning

Wanneer je een huis erft, ben je ook verantwoordelijk voor het onderhoud. Dit kost tijd en geld, iets om rekening mee te houden in je besluitvorming.

8. Verzekeringen overnemen

Lopende verzekeringen, zoals de opstalverzekering, zul je op jouw naam moeten zetten. Hiermee voorkom je dat je onverzekerd risico loopt.

9. Het huis verkopen of zelf bewonen

Denk goed na over wat je wilt doen met de woning. Ga je er zelf wonen, verhuur je het, of zet je het te koop? Elke keuze heeft fiscale en financiële implicaties.

10. Een stappenplan maken

Tot slot is het slim om een stappenplan op te stellen. Zo behoud je overzicht over wat er allemaal moet gebeuren en in welke volgorfde. Bij huis-erven.nl kunnen wij je ondersteunen bij het maken van dit plan.

Het erven van een huis kan ingewikkeld en tijdrovend zijn. De stappen die je dient te ondernemen zijn complex en vereisen een nauwkeurige benadering. Bovendien spelen er vaak emoties mee, omdat het gaat om het afscheid nemen van een dierbare. Huis-erven.nl staat klaar om je bij te staan met informatie, hulp en ondersteuning in deze periode.

Wil je meer weten of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op. Ons doel is om je te begeleiden en te informeren, zodat je weloverwogen keuzes kunt maken. Vergeet niet, je hoeft dit niet alleen te doen. Wij zijn hier om je te helpen met elke stap in het proces.

Ontvang gratis een vrijblijvende waardebepaling

Waarom kiezen voor Huis-erven.nl?

Liever direct contact?

Huis erven

Benieuwd naar de waarde van uw vastgoed?

Laat onze taxateur gratis de waarde van uw woning bepalen. Een bezichtiging is niet nodig.